Read Random Post

История на село Баня, Банско

Село Баня, Област Благоевград (Известно още като Гулийна Баня, Баня Разложко)

Географско разположение на село Баня


Село Баня се намира в планински район на 801 м н.в. в центъра на Разложката котловина между три планини - Пирин, Рила и Родопи (Югозападна България). Отстои на 5 километра от Банско и Разлог, на 25 км от Якоруда и Симитли, на 50 км от Благоевград и Гоце Делчев, около 150 км от София и Пловдив и на 13500 км по въздух от град Денвър, щата Колорадо в САЩ. От тук минава жп линията Септември-Добринище, която е построена през 30-те години на 20 век.

Село Баня история


Основаване, паметници на културата

Село Баня е най-старото село в Разложката котловина. Първите негови основатели и заселници са били траките. Селото и околностите са осеяни с археoлогически останки от времето на траките. Запазени са и стари възрожденски жилища от типа разложко-чепинска къща и разновидност на родопската къща, паметници на културата са 11 къщи както и "старата Римска баня". В района на село Баня има над 70 минерални извори с температура на водата от 45° до 70°С, които се използват в откритите плувни басейни и градската минерална баня. Това в комбинация с природните богатства, красивите изгледи към планините Пирин, Рила и Родопи, близоста до ски център Банско оправдава целогодишният туристически интерес към селото. Баня се очертава като SPA център на цялата Разложка котловина.


Археологическо наследство на Баня

В началото на IV век пр. н. е. селото и Разложко попаднали под властта на Македонския цар Филип II, а по-късно и на Александър Македонски. Близо до старата баня е съществувало селище със светилище на бог Аполон, построено от македонците в чест на бога на Слънцето и топлата вода. За това свидетелства и до сега запазен камък с надпис на старогръцки език. При каптирането на топлите минерални извори при банята, са намерени монети с образите на Филип и Александър Македонски.


Римска баня - символ на Баня от Римско време

От римско време в село Баня има запазена минералня баня. Това е старата "Римска баня", построена в типичен римски стил - ред камъни, три-четири реда тухли, сводеста с малки отвори на свода, отделен сводест клозет, със светилник с комин над свода. След разпадане на Римската империя селото остава в границите на Византия до времето на хан Пресиян, който пресъединява тези територии към българската държава. През периода на Второто българско царство село Баня се намира ту под властта на родопските, ту под властта на македонските феодали.


Връзки:


  • Анализ на минералната вода в Баня



  • Икономически възможности и развитие на Пиринския край



  • Село Баня в световна интернет енциклопедия




  • Българска търсачка на имоти №2
    Търсачка за недвижими имоти в България и чужбина

     
    SEO by: SEO-Webuniversity | Дизайн: Радко Александров